Brošura o energetskim potencijalima Silbe i Iža & snimke predavanja o obnovljivim izvorima energije

Brošura energetskih potencijala otoka Iža i otoka Silbe finalni je dokument koji zaokružuje priču projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

Podsjetimo, projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” provodi se od 01. siječnja 2022. godine, cilj mu je ostvariti prve korake u osvještavanju i informiranju stanovništva naseljenih zadarskih otoka o potencijalima implementacije obnovljivih izvora energije u zajednicu.

U sklopu projekta provedeno je mapiranje energetskih potencijala oba otoka koje odvijalo pomoću intervjua i anketnog intervjuiranja. Ukupno je sudjelovalo 67 stanovnika i vlasnika nekretnina s otoka Silbe te 64 stanovnika i vlasnika nekretnina s otoka Iža. Analiza energetskog potencijala može se pronaći ovdje: otok Silba i otok Iž.

U svibnju 2022. održana je prva radionica za širu javnost o obnovljivim izvorima energije, dok je druga radionica održana u studenom. Radionice su dostupne i na YouTube kanalu Društva Samotvoracsnimka otok Silba, snimka otok Iž.

Otočani žele obnovljive izvore energije

Većina sudionika istraživanja spremna je ulagati vlastita financijska sredstva u vlastite projekte, ne posjeduje fotonaponske elektrane na građevinama, ali posjeduje građevine na koje bi se fotonaponske elektrane mogle postaviti te planira njihovo postavljanje u budućnosti.

Otočani su zainteresirani i za provedbu energetske obnove, odnosno imaju želju za provođenjem mjera energetske uštede.

Brošuru o rezultatima projekta i analizi stanja na otocima možete preuzeti OVDJE, a više o projektu možete pročitati ovdje.

Za sva pitanja možete se obratiti na adresu paula.bolfan@islandmovement.eu 

Projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.