Održane radionice ”Želim solarnu elektranu na krovu”

U sklopu projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” Pokretov stručnjak Ivan Zoković Cola održao je interaktivne radionice pod nazivom ”Želim solarnu elektranu na krovu”

Radionice su bile namijenjene sudionicima koji su donijeli odluku o postavljanju fotonaponske elektrane na krov kuće ili poslovnog objekta. Na radionicama su imali su priliku doznati temeljite i opsežne informacije o tehničkim, pravnim i zakonodavnim mogućnostima s kojima će se susresti tijekom realizacije svojih projekata.

Interaktivne radionice održane su u petak, 11. studenog, u Velom Ižu te u subotu, 12. studenog u Silbi.

O projektu ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

Nositelj projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” je Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe. Partneri na projektu su Udruga mladih Tarabuži, Veli Iž i Pokret Otoka.

Projekt traje od 1.1. do 31.12.2022. godine, a u sklopu projekta dosad su održane tri edukacije pod nazivom ”Solarne elektrane na krovovima kuća – kako zašto i koliko se isplate?” u Malom Ižu, Velom Ižu i Silbi. Radionice je održala je Maja Jurišić, predsjednica Udruge Pokret Otoka.

U sklopu projekta provedeno je i mapiranje energetskih potencijala otoka Iža i otoka Silbe. Rezultati ankete bit će poznati do početka prosinca, u obliku brošure koja će se tiskati i dostaviti dionicima u energetskoj tranziciji otoka Silbe i Iža, no bit će i dostupna online. Za više informacija o projektu zapratite FB Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije.

O predavaču – Ivan Zoković Cola, stručnjak za razvoj energetskih zajednica i uključivanje građana u projekte OIE

Ivan Zoković Cola unutar Pokreta otoka djeluje kao stručnjak za razvoj lokalnih energetskih zajednica i uključivanje građana u projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Koordinator je tima za energetsku tranziciju otoka Korčule i voditelj prve kampanje grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije u Republici Hrvatskoj po principu mikrozajma.

Kao zadrugar u Zelenoj energetskoj zadruzi obavljao je posao upravljanja projektima tijekom razvoja i izgradnje obnovljivih izvora energije, a projekt ”Križevački sunčani krovovi” koji je svojedobno vodio nedavno je osvojio nagradu za najbolji projekt jugoistočne Europe u području dekarbonizacije.

Ivan ima preko 17 godina iskustva rada za vodeće nacionalne i međunarodne okolišne organizacije. Svoje je iskustvo imao prilike dijeliti u centralnoj Aziji, u Tadžikistanu i Kirgistanu.

Član je skupine Dobra energija koja okuplja organizacije civilnog društva relevantne u području obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj. Suosnivač je i prvi upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju koja radi na ujedinjavanju ekoloških proizvođača i plasmanu ekoloških proizvoda putem kratkih lanaca opskrbe.

Agenda za prijelaz na čistu energiju otoka Grada Zadra (Ist, Iž, Molat, Rava, Premuda, Olib, Silba i Škarda)

Podsjetimo, u tijeku je i izrada Agende za prijelaz na čistu energiju zadarskih otoka koju će do kraja godine izraditi Razvojna agencija Zadarske Županije Zadra Nova u suradnji s Gradom Zadrom te uz podršku Pokreta Otoka, regionalnog partnera Tajništva za otoke pri Europskoj komisiji.

U tijeku je mapiranje energetskih potencijala svih sedam naseljenih otoka + otoka Škarde, unutar kojeg će se na svakom od sedam naseljenih otoka koji pripadaju Gradu Zadru održati dionička radionica strateškog planiranja.

Voditeljica projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” i koordinatorica izrade Agende za prijelaz na čistu energiju zadarskih otoka je Paula Bolfan, a za više informacija o oba projekta možete se obratiti putem mail adrese paula.bolfan@islandmovement.eu.