Rezultati ankete mapiranja energetskih potencijala Silbe i Iža: otočani žele obnovljive izvore energije!

Završeno je anketiranje koje se provodilo u sklopu projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”, a kojim se htjelo doznati sve o stavovima, razini znanja i zainteresiranošću stanovnika otoka Silbe i Iža na području obnovljivih izvora energije.

Podsjetimo, otoci Silba i Iž administrativno pripadaju Gradu Zadru, jedinici lokalne samouprave s najvećim brojem otoka u svojoj nadležnosti. Ukupno na oba otoka živi manje od 1000 stanovnika. Ideja o projektu nastala je u suradnji pokretača sa Silbe i Iža tijekom energetske akademije na Korčuli, gdje je ispisan i prva radna verzija prijedloga projekta.

Početak mapiranja bila je prva aktivnost projekta u koju je uključeno lokalno stanovništvo. Anketiranje stanovništva i vlasnika drugih objekata i kuća za odmor odvijalo se od ožujka do listopada putem online anketa i intervjua koje su volonteri provodili uživo.

Tijekom turističke sezone plakati s QR kodovima koji su vodili na anketu bili su postavljeni po oglasnim pločama u lokalnim sredinama kako bi u anketiranju sudjelovali i oni koji u svoje objekte dolaze isključivo tijekom ljetnih mjeseci, jer su i oni potencijalni proizvođači električne energije te bi mogli doprinijeti stabilizaciji elektroenergetske mreže na otocima.

Preliminarni rezultati

Kako doznajemo od voditeljice projekta, Paule Bolfan, prvi rezultati donose nam iduće zaključke…

Istraživanjem se mapirao se energetski potencijal otoka Iža i otoka Silbe. Osim podataka koji su prikupljani putem upitnika (prikazani u izvještaju), sudionici su mogli dobrovoljno upisati osobne podatke kako bi bili uključeni u bazu energetskih potencijala koja se može koristiti za buduće
projekte vezane uz energetsku tranziciju.

  • Većina sudionika istraživanja spremna je ulagati vlastita financijska sredstva u vlastite projekte,
  • Većina sudionika ne posjeduje fotonaponske elektrane na građevinama, ali posjeduje građevine na koje bi se fotonaponske elektrane mogle postaviti te planira njihovo postavljanje u bližoj budućnosti.
  • Većina sudionika posjeduje građevinu na kojima nije provedena energetska obnova te imaju želju za provođenjem mjera energetske uštede.

Zajedničko svim sudionicima koji su izrazili želju za nekim od oblika energetske tranzicije je da smatraju kako nemaju dovoljno financijskih sredstava za realizaciju projekata. Većina je zainteresirana za prijavu na projekte sufinanciranja, no nemaju dovoljno vlastitih kapaciteta (ljudstvo, financije, znanje) za prikupljanje dokumentacije.

Ono što nas posebno veseli je činjenica da je većina sudionika zainteresirana za zajednički projekt sa partnerima.

KONAČNI REZULTATI

Analizu stanja za svaki otok zasebno možete preuzeti ovdje: otok Silba te otok Iž.

Konačni rezultati projekta prikazani su u brošuri “Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” koju možete preuzeti ovdje.

Više o projektu pronađite u prethodnim objavama na ovoj web stranici ili na web stranici partnera Pokret otoka otoci.eu, a za sva pitanja možete se obratiti na adresu paula.bolfan@islandmovement.eu.

Projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.