Završio projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

Iako 31. prosinca službeno označava kraj projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” aktivnosti usmjerene prema zelenoj energetskoj tranziciji zadarskih otoka se nastavljaju

U prosincu 2021. godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije odobrilo je prijedlog projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” koji je Društvo Samotvorac u suradnji s Udrugom mladih Tarabuži Iž i Pokretom Otoka prijavilo na Javni poziv za prijavu projektnih prijedloga i projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2021. godini.

Današnjim danom projekt je službeno završio, no to ne znači da se aktivnost otočana prema zelenoj energetskoj tranziciji gasi.

Naime, tijekom provedbe projekta Grad Zadar i Zadarska Županija na čelu s Agencijom za razvoj Zadarske županije ”Zadra Nova” pokrenuli su izradu Agende za prijelaz na čistu energiju zadarskih otoka, a u tome im pomaže i udruga Pokret Otoka kao regionalni partner Tajništvu za čistu energiju EU otoka pri Europskoj komisiji. Tajništvo je ujedno i pružatelj usluge za tehničku pomoć pri izradi samog dokumenta.

Aktivnosti provedene u sklopu projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

Glavne aktivnosti provedene u sklopu projekta bile su:

Provedba ankete za mapiranje energetskih potencijala otoka Silbe i Iža
Edukacija za javnost ”Solarne elektrane – kako, zašto i koliko se isplate?” 
Interaktivna radionica ”Želim solarnu elektranu na krovu”
Izrada analize energetskih potencijala otoka Silbe i Iža
Izrada brošure ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

 
Podsjetimo, otoci Silba i Iž administrativno pripadaju Gradu Zadru, jedinici lokalne samouprave s najvećim brojem otoka u svojoj nadležnosti. Ukupno na oba otoka živi manje od 1000 stanovnika. Ideja o projektu nastala je u suradnji pokretača sa Silbe i Iža tijekom energetske akademije na Korčuli, gdje je ispisan i prvi draft prijedloga projekta.

Opći cilj projekta bio je osigurati ravnomjerni društveno-ekonomski razvoj zadarskih otoka, jačajući kapacitete organizacija civilnog društva, umrežavanjem i transferom znanja dionicima te poticanjem energetske tranzicije u skladu s ciljevima održivog razvoja civilnog društva na otocima.

Svi sudionici projekta nastavit će sudjelovati u aktivnosti koje će njihovim otočnim zajednicama približiti zelenu energetsku tranziciju i omogućiti energetsku neovisnost i samodostatnost.

Projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.